Въвеждане на ново поколение лични карти в България!

09.07.2024 | Toncheva & Partners

Считано от 17.06.2024 г., започва издаването на новите лични карти, които включват значителни подобрения за сигурност и удобство.
New Generations ID cards Bulgaria

Повишена сигурност

Новите лични карти ще съдържат електронен носител на информация с биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка.

Улеснено пътуване в ЕС

Тези карти ще позволяват на българските граждани да преминават през електронните пунктове на граничните власти в страните от Европейския съюз, улеснявайки и ускорявайки граничния контрол.

Срок на валидност

Личните карти, издадени до 16.06.2024 г., ще останат валидни до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не изтече по-рано. Смяната на документа не е задължителна.

Срокове за издаване

  • Обикновена услуга: до 30 дни
  • Бърза услуга: до 3 дни
  • Експресна услуга: в рамките на 8 работни часа

Заявленията могат да се подават във всички звена „Български лични документи“. Получаването на документи от експресната услуга ще се осъществява само в София.

Промени в издаването

Отпада издаването на безсрочни лични карти за лица, навършили 58 години. Лични карти на лица от 18 до 70 години ще са със срок на валидност 10 години. Лицата над 70 години могат да избират между срок на валидност 10 или 30 години, като документът е безплатен.

Constitution update, Law Firm, конституционнни новини

Конституционният съд обяви за противоконституционни разпоредби, свързани със задължителна медиация

Адвокатско дружество „Тончева & Партньори“ информира своите клиенти и партньори за ново важно решение на Конституционния съд (КС) на Република България. Съдът постанови, че част...

Адвокатско Дружество „Тончева & Партньори“ Става Член на Британско-Българската Бизнес Асоциация:

Ново Начало на Двустранно Сътрудничество, Партньорство, Изградено на Общи Цели и Ценности. С голямо удоволствие съобщаваме, че адвокатско дружество „Тончева & Партньори“ стана горд член...