Screenshot 2024-06-12 at 14.30.05

Защо е важно да регистрирате вашата търговска марка?

15.06.2024 | Toncheva

Регистрацията на търговска марка е ключов елемент за успеха и защитата на вашия бизнес. В тази статия, предоставена от Адвокатско дружество Тончева и партньори, ще разгледаме ползите от регистрацията на търговска марка и как този процес може да добави стойност към вашата компания.
 1. Правна защита

Регистрацията на търговска марка осигурява правна защита срещу неправомерно използване на вашата марка. Когато регистрирате своята марка, вие получавате изключителното право да я използвате за определени стоки и услуги. Това означава, че никой друг няма право да използва същото или подобно име за същите категории продукти или услуги без ваше разрешение. Ако някой наруши тези права, вие имате правно основание да предприемете действия срещу тях.

 1. Изключителни права

Регистрацията на търговска марка ви дава изключителното право да използвате марката за определени стоки и услуги. Това ви дава предимство пред конкурентите и защитава вашия бранд от копиране. Също така, изключителните права ви позволяват да лицензите или продавате вашата марка, което може да генерира допълнителни приходи за вашия бизнес.

 1. Финансова стойност

Търговската марка е актив, който добавя стойност към вашата компания. Регистрираната марка увеличава привлекателността на вашия бизнес за инвеститори и потенциални купувачи. Тя също така улеснява процеса на финансиране и може да бъде използвана като гаранция за заеми. Освен това, регистрацията на марката предотвратява евентуални правни спорове, които могат да бъдат скъпи и времеемки.

 1. Доверие и репутация

Регистрацията на търговска марка увеличава доверието и репутацията на вашия бизнес сред клиентите. Когато клиентите видят, че вашата марка е регистрирана, те са по-склонни да ви се доверят и да закупят вашите продукти или услуги. Регистрираната марка е знак за качество и надеждност, което увеличава лоялността на клиентите и стимулира повторни продажби.

Как да регистрирате вашата търговска марка?

Процесът на регистрация на търговска марка може да изглежда сложен, но с правилното ръководство от Адвокатско дружество Тончева и партньори е лесно постижим. Ето няколко стъпки, които да следвате:

 1. Избор на подходяща марка: Уверете се, че марката е уникална и не нарушава правата на други регистрирани марки.
 2. Проучване на марката: Извършете проучване, за да се уверите, че марката не е вече регистрирана.
 3. Подготовка на заявката: Съберете всички необходими документи и подгответе заявката за регистрация.
 4. Подаване на заявката: Подайте заявката за регистрация към съответното патентно ведомство.
 5. Проследяване на заявката: Следете статуса на заявката и отговорете на всякакви въпроси или възражения от патентното ведомство.

Финансиране за регистрация на търговска марка

Програмата „Ideas Powered for Business“ на EUIPO предоставя възможност за възстановяване на до 75% от таксите за регистрация на вашата търговска марка. С тази програма можете да получите до 1500 евро финансова помощ, което значително намалява разходите за регистрация.

Как да кандидатствате за финансиране?

За да се включите в програмата и да получите финансиране, ще ви трябват следните документи:

 1. ЕИК за предприятието.
 2. Удостоверение за банкова сметка.
 3. Удостоверение за идентификационен номер по ДДС.
 4. Декларация с пълномощно, която ще подготвим ние.

След като финансирането бъде одобрено, имате 4 месеца, в които да заявите регистрацията на вашата марка на национално и/или европейско ниво.

Заключение

Регистрацията на търговска марка е важна стъпка за всеки бизнес, който иска да защити своята идентичност и да добави стойност към своя бранд. С правилното ръководство и възможностите за финансиране, процесът може да бъде лесен и достъпен. Започнете процеса на регистрация на вашата търговска марка днес и защитете вашия бизнес с помощта на опитните професионалисти от Адвокатско дружество Тончева и партньори.

За повече информация и консултации, свържете се с нас.

Go to Top